Golfregels

Aangepaste golfregels sinds 1 januari 2019

Sinds 1 januari 2019 zijn de regels veranderd. Het doel van de regelmodernisering: minder golfregels, eenvoudiger regels, vlotter spel. Golf is op die manier leuker en sneller.

 

Regelboekje

Klik hier voor een online versie van de Nederlandstalige Spelerseditie. De Spelerseditie is een ingekort, gebruikersvriendelijk regelboekje, geschreven in een eenvoudige taal en met eenvoudige tekeningen. Dit boekje is bedoeld voor het merendeel van de golfers. Het boekje is verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl

Klik hier voor de Nederlandse editie van de Spelerseditie als pdf-bestand.

 

App

Download de regel-app van de R&A. In de app vind je de Spelerseditie in het Nederlands, de definities en de interpretatie van de golfregels.

 

Test je regelkennis

Test hier je kennis van de nieuwe regels. Op de pagina 'Test je regelkennis' vind je series van tien regelvragen. Beantwoord tien vragen en klik dan op 'Bekijk de antwoorden'. Dan zie je hoeveel vragen je goed hebt beantwoord en de juiste antwoorden worden toegelicht. Daarna kun je weer een nieuwe quiz doen (klik op 'Genereer tien nieuwe vragen').

 

Oefenen voor het Regelexamen

Beginnende golfers die willen oefenen voor het regelexamen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 Stablefordvraag) kunnen terecht op ngfgolfregelexamen.nl.

 

De belangrijkste nieuwe regels sinds 1 januari 2019 op een rij 

Allereerst de 25 belangrijkste nieuwe regels. Elders op deze pagina's worden de belangrijkste regelwijzigingen toegelicht.

 1. Droppen vanaf kniehoogte (niet van schouderhoogte).

 2. De dropzone mag je meten met de langste club in je tas (maar het mag niet je putter zijn).

 3. Je moet droppen in de dropzone (de bal moet landen in de zone) en je moet spelen vanuit de dropzone.

 4. Als je in een rechte lijn naar achteren dropt, mag je de bal niet dichter bij de hole droppen dan het referentiepunt (markeer altijd het referentiepunt).

 5. Tijd om te zoeken is maximaal 3 minuten (niet 5 minuten).

 6. Als je per ongeluk je bal beweegt bij het zoeken, plaats de bal dan terug zonder strafslag.

 7. Er is geen straf bij een double hit, als je de bal per ongeluk twee of meer keer raakt telt het als één slag.

 8. Er is geen straf als je bal per ongeluk jou of je equipment raakt.

 9. Er is geen straf als je bal bij een putt vanaf de green de vlaggenstok raakt.

 10. Schade op de greens van spikemarks, schoenen of dieren mag gerepareerd worden.

 11. Als je de bal op de green per ongeluk beweegt, plaats de bal dan zonder straf terug.

 12. Als de bal op de green gemarkeerd, opgetild en teruggeplaatst is en dan door de wind beweegt, plaats de bal zonder straf terug op de oorspronkelijke plaats.

 13. 'Hindernissen' ('penalty areas') is de nieuwe term voor waterhindernissenje mag daarin zonder straf losse natuurlijke voorwerpen (zoals een takje) weghalen, je club grounden en oefenswings maken - net als op de fairway of in de rough.

 14. Je mag een hindernis ontwijken (droppen met straf) als je minstens 95 procent zeker bent dat de bal in de hindernis is.

 15. Er zijn drie opties om een hindernis te ontwijken met één strafslag: slag en afstand (terug naar de plaats van de vorige slag); in een rechte lijn naar achteren of zijwaarts ontwijken. Bij het zijwaarts ontwijken van een rode hindernis mag men niet meer aan de ‘overkant’ droppen.

 16. Je mag in bunkers losse natuurlijke voorwerpen zoals een takje weghalen.

 17. Je mag in bunkers niet het zand vlak voor of achter je bal aanraken, ook niet in de backswing van je slag of bij een oefenswing.

 18. Je mag in bunkers niet het zand testen.

 19. Je mag zonder straf droppen als je bal ingebed is op de fairway of in de rough.

 20. Bij een onspeelbare bal in een bunker is er een extra optie: de bal onspeelbaar verklaren en de bal met twee strafslagen droppen buiten de bunker in een rechte lijn naar achteren.

 21. Je caddie of partner (in een foursome, greensome of fourball) mag niet recht achter je staan als je je stand inneemt.

 22. Ready Golf wordt aangemoedigd; Het wordt aanbevolen dat je over het voorbereiden en uitvoeren van een slag niet langer doet dan 40 seconden (in het algemeen kan nog sneller gespeeld worden).

 23. Er is geen straf voor het aanraken van de green.

 24. Er is geen 'meldingsplicht' als je een bal wil identificeren of wil bekijken of hij beschadigd is, maar de bal moet wel worden gemarkeerd.

 25. Banen kunnen een local rule laten gelden die toestaat dat je een bal dropt, met bijtelling van twee strafslagen, in de buurt van de plaats waar de bal verloren is of out of bounds is geraakt.

Wie nu al meer wil weten over de vanaf 2019 geldende regels, kan hiervoor terecht op de site van de NGF:  https://www.golf.nl/nieuws/2018/mrt/1203-de-nieuwe-golfregels-per-1-januari-2019.